Η βιβλιογραφία του παρακάτω θέματος ανανεώθηκε τον Μάρτιο 2016.
H Kαλύτερη διαχείρηση τοκετού μιας γυναίκας με Π.Κ.Τ.ειναι ζήτημα διαφωνίας τα τελευταία 100 χρόνια.
Καθώς τα ποσοστά Κ.Τ αυξήθηκαν γεωμετρικά στις προηγούμενες δεκαετίες, πολλές γυναίκες καταλήγουν με περισσότερες από μια Κ.Τ.
Το 1980 έπειτα από αναφορά του συμβουλίου του αμερικανικου Ε.Σ.Υ.και σε συμφωνία με το κολλέγιο μαιευτηρων γυναικολογων (Κ.Γ.Μ.) αμφισβήτησε την ανάγκη διεξαγωγής προγραμματισμένων Κ.Τ. σε γυναίκες με Π.Κ.Τ. και προέτρεψε την {προσπάθεια διεξαγωγής κολπικού τοκετού μετά από καισσαρικη τομη. }(Π.Κ.Τ.Μ.Κ.)
Το αποτέλεσμα κρίθηκε επιτυχές αφου το ποσοστό Π.Κ.Τ.Μ.Κ. έφτασε στο 51,8% με συνέπεια την μείωση των Κ.Τ στις Η.Π.Α. Οσο οι Π.Κ.Τ.Μ.Κ αυξάνονταν ,τόσο αυξάνονταν όμως και οι αναφορές για ρήξεις μήτρας ,κάτι που ώθησε το κολλέγιο μαιευτήρων γυναικολογων στο να εκδόσει οδηγεία ότι Π.Κ.Τ.Μ.Κ. θα πρέπει να γίνεται μόνο σε κατάλληλα εξοπλισμένα ιδρύματα από ιατρούς {ευκαιρους}να παρέχουν φροντίδες εκτακτης ανάγκης.
Μέσα σε 9 μήνες το Κ.Μ.Γ. αναθεώρησε την παραπάνω οδηγία προσθέτοντας την λέξη ‘Αμεσα’ εύκαιρους για επείγουσα φροντίδα ,οδηγία που υποστήριξε και το κολλέγιο των Αναισθησιολόγων.
Το αποτέλεσμα ηταν μια σταδιακή μείωση της Π.Κ.Τ.Μ.Κ. στο ΝΑΔΙΡ του 15,9% το 2006 οπου ξεκίνησε πάλι να αυξάνεται.
Δύο έρευνες διοικητικές βρήκαν ότι 30% των νοσοκομείων έπαψαν να δέχονται Π.Κ.Τ.Μ.Κ. ενώ τα μισά από τα υπόλοιπα που συνέχισαν άλλαξαν την πολιτική τους απέναντι στις συστάσεις του Κ.Μ.Γ. Ανησυχία για απαιτήσεις ασθενών ‘Αστικής ιατρικής ευθύνης’ μείωσαν κι άλλο την Π.Κ.Τ.Μ.Κ.
Ο φόβος καταστροφικών επιπλοκών σχετιζομένων με Κ.Τ.Μ.Κ.Τ. είναι ενας επιπλέον λόγος που οι μαιευτήρες αποφέυγουν να ενθαρύνουν τους ασθενείς τους για Κ.Τ.Μ.Κ.Τ.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Η ασθενής με Π.Κ.Τ θα πρέπει να αρχίσει την ενημέρωση της από τον θεράποντα ιατρό από την αρχή της κύησης . Η απόφαση της ασθενούς να προσπαθήσει ή όχι κολπικό τοκετό μετά από Κ.Τ επηρεάζεται κατά μεγάλο βαθμό από την προτροπή του θεράποντος ιατρού.
Παράγωντες υπερ του Π.Κ.Τ.Μ.Κ. είναι: προηγούμενος επιτυχής κολπικός τοκετός ,σχέδια σύντομης μελλοντικής εγκυμοσύνης επιθυμία να βιώσει κολπικό τοκετό ,επιθυμία συμμετοχής και παρουσίας του συντρόφου στον τοκετό καθώς και υποχρεώσεις που επιβαλλουν ή όχι σύντομη ανάρρωση και επιστροφή στις δραστηριότητες.
Ενώ παράγοντες υπέρ της προγραμμ.Κ.Τ είναι: φόβος της αποτυχίας και επείγουσας Κ.Τ. ή αποφυγή του πόνου του κολπικού τοκετού καθώς και η δυνατότητα στείρωσης κατά την Κ.Τ.
Μια γυναίκα με Π.Κ.Τ. αντιμετωπίζει 3 πιθανότητες
- Επιτυχή προσπάθεια κολπικού τοκετού
- Αποτυχημένη προσπάθεια και εκτακτη Κ.Τ
- Προγραμματισμένη Κ.Τ
Τα οφέλη από μια επιτυχή Π.Κ.Τ.Μ.Κ. προέρχονται από την αποφυγή ρίσκου επιπλοκών με των πολλαπλών Κ.Τ. Τα οφέλη μιας προγ.Κ.Τ προέρχονται από την αποφυγή των επιπλοκών που σχετίζονται με μια ανεπιτυχή Π.Κ.Τ.Μ.Κ
Ετσι συνοψίζοντας καταλήγουμε στο ότι τα καλύτερα ποσοστά νοσηρότητας τα έχει μια επιτυχημένη Π.Κ.Τ.Μ.Κ.,τα αμέσως καλύτερα μια προγραμματισμένη Κ.Τ ενώ τα χειρότερα ποσοστά εχει μια αποτυχημένη Π.Κ.Τ.Μ.Κ.
Η υψηλότερη νοσηρότητα προκύπτει από τη ρήξη της μήτρας και μπορεί να είναι θανατηφόρα για την μητέρα ή και το παιδί.
Οι κίνδυνοι που πρέπει να αναλογιστούμε αποφασίζοντας τον τρόπο τοκετού είναι:
Ρήξη μήτρας:
Σε ένα υποθετικό γκρούπ 100.000 γυναικών που έκαναν Π.Κ.Τ.Μ.Κ. ανεξάρτητα από την εβδομάδα κύησης θα υπάρξουν 468 ρήξεις μήτρας 4 θάνατοι τις επιτόκου και 133 θάνατοι εμβρύων.
Στο υποθετικό γκρούπ 100.000 γυναικών που έκαναν προγρ. Κ.Τ.ανεξάρτητα από την ηλικία κυήσεως θα σημειωθούν 26 ρήξεις μήτρας 13 θάνατοι μητέρας και 50 θάνατοι εμβρύων .Ο απόλυτος κίνδυνος για μια γυναίκα που υποβάλλεται σε Π.Κ.Τ.Μ.Κ. είναι 1 ρήξη μήτρας στις 100 προσπάθειες και μια στις 10 ρήξεις θα οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρή νευρολογική βλάβη του νεογνού.
Το αντίστοιχο ρίσκο σε προγ.Π.Κ.Τ. είναι 1 ρήξη σε 4.000
ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΚΤΟΜΗ:
Ο κίνδυνος είναι 0,3% ανεξάρτητα από την πρόθεση τοκετού και προκύπτει όχι μόνο λόγω ρήξης της μήτρας αλλα και λόγω διηθητικού πλακούντα,η πιθανότητα του οποιου αυξάνει με τον αριθμό των Κ.Τ.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ:
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στο πυελικό έδαφος όμως σίγουρα η προγ.Π.Κ.Τ. εξαλείφει την οποιαδήποτε πιθανότητα τραύματος του περιναίου και των μυών και κατ’επέκταση των επιπλοκών τους(ακράτια ούρων και πρόπτωση πυελικών οργάνων)
ΜΗΤΡΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΙΣ:
Είναι σπάνιο συμβάν και για τα δύο γκρούπ ,παρόλα αυτά εξετάζοντας τον τελικό τρόπο τοκετού –και όχι την πρόθεση- βρίσκουμε χαμηλότερο κίνδυνο μητρικού θανάτου στην Π.Κ.Τ.Μ.Κ. σε σχέση με την προγ.Π.Κ.Τ (3,8/100.000VS 13,4/100.000)
ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Π.Κ.Τ.Μ.Κ.:
Η μητρική θνησιμότης αυξάνεται σε αποτυχημένη Π.Κ.Τ.Μ.Κ. σε σχέση με αυτή που επιτυχώς έληξε με κολπικό τοκετό και αυτό γιατι η διεξαγωγή Κ.Τ. κατά την διάρκεια της προσπάθειας τοκετού σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών:αιμορραγίες,μετάγγιση,υστερεκτομή και λοίμωξη (ενδομητρίτιδα).
OΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ:
EΥΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ:
Η προγ.Π.Κ.Τ επιτρέπει στην επίτοκο και στην οικογένεια της να προγραμματίσουν εργασιακές,οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τον τοκετό και την λωχεία. Απο την άλλη η πιθανότητα επιτυχημένης Π.Κ.Τ.Μ.Κ. αυξάνει όταν ο τοκετός είναι αυθόρμητος οπότε και απρόβλεπτος.
Προφανή οφέλη μιας επιτπυχημένης Π.Κ.Τ.Μ.Κ. περιλαμβάνουν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο ,λιγότερες επιπλοκές και συντομότερη επανεξέταση σε σχέση με προγ. Π.Κ.Τ.
Θνησιμότητα:
Αν και ο πραγμάτικός κίνδυνος είναι χαμηλός υπάρχει σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα μητέρας ανάμεσα στην Π.Κ.Τ.Μ.Κ. 0,13% και προγ. Π.Κ.Τ. 0,05 % και αντίστοιχα εμβρυική 0,11% vs 0,06%
Ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια:
Σύμφωνα με την μελέτη του εθνικού συστήματος εμβρυομητρικής ιατρικής των ΗΠΑ σε 33.000 γυναίκες με Π.Κ.Τ. η υποθετική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια αναφέρεται να έχει ποσοστό 46/100.000 Π.Κ.Τ.Μ.Κ. σε αντίθεση με 0/100.000 προγρ.Π.Κ.Τ.
Το ποσοστό αν και χαμηλό σχετίζεται με βαριά εγκεφαλοπάθεια συχνά με μόνιμες βλάβες .
H επιλογή του τρόπου τοκετού είναι μια συμμετοχική διαδικασία αλλά σεβόμαστε την επιθυμία της ασθενούς παρ οτι η πολυπλοκότητα των επιμέρους θεμάτων είναι τέτοια ώστε σχεδόν ποτέ η σθενής δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ Π.Κ.Τ.Μ.Κ.:
Eίναι δύσκολο να προβλέψουμε με ασφάλεια ποια είναι ιδανική υποψήφιος για Π.Κ.Τ.Μ.Κ. διότι δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ που να κρίνει ποια ουλή μήτρας θα αντέξει και ποία είναι πιθανό να ραγεί.
Κανένα από τα μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί με βαση ηλικία,φυλή,εθνικότητα,και B.M.I. ,προηγούμενος αριθμός τομών στη μήτρα πρόκληση τοκετού ή υποβοηθούμενου τοκετού στο παρελθόν
Για την επιτυχή Π.Κ.Τ.Μ.Κ. δεν αποδείξει κλινική χρησιμότητα στο να αναγνωρίσει με ασφάλεια γυναίκες που θα έχουν αποτυχημένη Π.Κ.Τ.Μ.Κ.
Κλινικά αν και γίνεται συνήθως μέτρηση του πάχους του προσθίου τοιχώματος και της ουλής υπερηχογραφικά σπάνια αποδεικνείεται αξιόπιστη.Εν τέλει μόνο 3 παράγοντες φαίνεται να έχουν αξιόλογη κλινική σημασία για πιθανότητα ρήξης μήτρας:
- αριθμός προηγούμενων Κ.Τ
- ο τύπος των τομών
- αν ο τοκετός είναι αυθόρμητος ή προκλητός
- η ουσία με την οποία γίνεται η πρόκληση.
Ιδανικές υποψήφιοι:
Aυτές με μόνο μια Κ.Τ. με χαμηλή εγκάρσια τομή έχουν πιθανότητα επιτυχίας Π.Κ.Τ.Μ.Κ. 60 ΜΕ 70% με πιθανότητα ρήξης της μήτρας 0,7% ,επιπλέον :
- Aν υπάρχει προηγούμενος κολπικός τοκετός το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται στο 80%
Η ηλικία > 35 ετών σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά επιτυχούς Π.Κ.Τ.Μ.Κ. και αυξημένα ποσοστά επιπλοκών .Το ύψος της γυναίκας όσο αυξάνει ,αυξάνει και η πιθανότητα επιτυχούς Π.Κ.Τ.Μ.Κ. (C.I 1,33) .
Το βάρος της γυναίκας (BMI >30)σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας Π.Κ.Τ.Μ.Κ.(C.I. 0,55).
H πιθανότητα επιτυχίας και η μείωση επιπλοκών σχετίζεται με το διάστημα από την προηγούμενη κύηση και πρέπει να είναι >6 μήνες.
Η πιθανότητα επιτυχούς Π.Κ.Τ.Μ.Κ. αυξάνεται όταν η επίτοκος παρουσιαστεί στην εισαγωγή με αυτόματη έναρξη τοκετού και υψηλό Bishop Score (π.χ διαστολή στην εισαγωγή > 4cm) ενώ μειώνεται σε γυναίκες που προκαλούνται ή έχουν χαμηλό Bishop Score Βάρος εμβρύου > 4.000γρ μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας ενώ βάρος <4.000γρ αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας της Π.Κ.Τ.Μ.Κ.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΣΑΡΙΚΗ
Ηλικια μητερας ανω των 35 ετων
H ηλικία της κύησης:
πάνω από 40w σχετίζεται με αύξηση του ποσοστού ρήξης από 2-3%
Δίδυμες κυήσεις:
To AGOG θεωρεί το ποσοστό επιτυχίας Π.Κ.Τ.Μ.Κ είναι ίδιο με τα μονείρη αν και οι γυναίκες με δίδυμα δεν επιδιώκουν συχνά την προσπάθεια κολπικού τοκετού.
Μακροσωμία:
Σε κυήσεις με υπολογιζόμενο βάρος εμβρύου > 4.000γρ και Π.Κ.Τ. συνιστάται η αποφυγή Π.Κ.Τ.Μ.Κ λόγω αποτυχίας και επιπλοκών
- Ουλές υψηλού κινδύνου όπως χαμηλή κάθετη καθώς και πυθμενικές ουλές από ινομυωματεκτομές (που παρουσιάζουν πιθανότητα ρήξης 6%).
- Επιπωματικός πλακούντας και ισχιακή προβολή συνιστούν ασφαλέστερη την προγραμ.Κ.Τ.
- Προγραμ.Π.Κ.Τ θα πρέπει να προτιμάται επίσης όταν οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δεν μπορούν να υποστηρίξουν βαριά επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και μεταγγίσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ενδειξη για προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή έχουν κυρίως γυναίκες κάτω των 35 ετών , σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία που έχουν μόνο μια προηγηθείσα Κ.Τ. βρίσκονται πριν την 40η εβδομάδα της κύησης και κυοφορούν έμβρυα φυσιολογικού βάρους και παράλληλα έχουν πρόσβαση σε μονάδες υγείας που να μπορούν να προσφέρουν οργανωμένες υπηρεσίες αυξημένης φροντίδας .
|